Gør dine digitale julegaver dig kriminel?

Vær på vagt med de digitale gaver

Gennem de sidste par år er pakkebunkerne under mange danske juletræer blevet mindre og mindre, og det skyldes ikke kun efterdønningerne fra finanskrisen. For fysiske bøger, film, musik og computerspil erstattes i stigende grad af digitale udgaver, der bedre matcher de moderne krav til underholdningsprodukter. Men som gavegiver skal du virkelig passe på, at du ikke overtræder ophavsretten på den digitale julegave og dermed ender som kriminel software-pirat. For mange online-butikker tillader ikke, at du overdrager rettighederne til den digitale julegave til andre – heller ikke selvom du skiller dig af med den oprindelige fil.

Nærlæs salgsbetingelserne

Hvis du alligevel beslutter dig for at begave din fætter i Randers med en god e-bog, er det vigtigt, at du læser netbutikkens salgsbetingelser og sikrer dig, at købet ikke er baseret på en såkaldt 'ikke-overførbar licens' – er købet dét, skal du hurtigt browse videre og finde en anden netbutik, hvor det tydeligt fremgår, at det er tilladt at give det digitale produkt som gave. Bor gavemodtageren i din husstand, behøver du dog ikke bekymre dig om ophavsretten, for rent juridisk har du altid lov til at dele din licens med dine bofæller.

Et gavekort gør det nemt

For at slippe for al bøvlet omkring ophavsretten til de digitale julegaver kan du i stedet overveje at kreere et gavekort, så modtageren selv kan købe sin gave online. Med et gavekort sikrer du dig også, at gaven ikke skal byttes, hvilket ellers kan være en udfordring, da de digitale butikker, præcis som de fysiske, hverken er forpligtede til at bytte eller give pengene retur. Og selvom man som udgangspunkt har 14 dages fortrydelsesret ved køb på nettet, kan det være svært at fastslå det præcise leveringstidspunkt for digitale produkter – altså endnu en god grund til at vælge gavekortet, og der er da også flere online-butikker, hvor du kan købe gavebeviser på de digitale produkter. Så du behøver absolut ikke ligge søvnløs med ophavsrets-mareridt i hele julemåneden.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk