Mange butikker på nettet er det rene fup og bedrag. For selvom de ligner rigtige online-butikker med et dejligt stort udvalg af varer, så er deres hylder i virkeligheden helt tomme. De er nemlig oprettet af udenlandske kriminelle med det ene formål at få fingrene i dine kreditkortoplysninger og dermed dine penge i banken. Så selvom du aldrig modtager de gaver, du har betalt for, så bliver pengene alligevel trukket på din bankkonto — og nogle gange er beløbet endda større end det aftalte. 

1.500 falske netbutikker

Desværre er problemet langt større, end de fleste er klar over. Ifølge Toke Mølgaard, der er kommunikationschef i ’E-mærket’ (det danske certificeringsmærke til danske webbutikker), vurderer man, at der er tæt på 1.500 falske online-butikker målrettet danske forbrugere.

Svært at se forskel

De kriminelles webbutikker har ofte dansk tekst og viser beløbene i danske kroner, ligesom de måske lader til at have både dansk adresse og telefonnummer. Flere af hjemmesiderne er endda fuldstændig kopier af de originale, så det kan være svært at vide, om du køber dine julegaver i en original netbutik eller i en falsk.

Men hvis du følger vores råd, er der dog en god chance for, at du undgår at blive taget ved næsen.

Følg disse 7 gode råd

Ring op

Er du i tvivl, så ring til det danske telefonnummer på hjemmesiden for at tjekke, om de taler dansk, og om hjemmesiden rent faktisk er deres. Hvis der ikke er noget dansk telefonnummer tilknyttet webbutikken, så hold dig langt væk.  

Realistiske priser og øreafrundinger

Hvis prisen på varen er urealistisk lav, er der ugler i mosen — og det er der også, hvis prisen  vises som 225,93 kroner, da originale danske webbutikker normalt vil runde op til 225,95 kroner. 

Besynderlige formuleringer og stavefejl

Ejerne af de falske hjemmesider bruger ofte Google Translate til at oversætte teksten til dansk. Da dette værktøj ikke altid oversætter 100% korrekt, vil du tit spotte de falske hjemmesider på deres stavefejl og underlige formuleringer – og måske der også pludselig optræder engelske ord i teksten.

Kendte logoer er ingen garanti

Originale logoer på fx kreditkort (Visa, Mastercard osv.), sikkerhedssystemer, Trustpilot og E-mærket kan nemt findes og downloades på nettet. Så de er ingen garanti for, at der ikke er tale om en fup-hjemmeside. Når det gælder ’E-mærket’, kan du dog tjekke, om hjemmesiden har rent mel i posen ved slå den op i databasen. Du kan også klikke på ’E-mærket’-logoet på hjemmesiden – linker det videre til en unik certifikathjemmeside, kan du være helt tryg. 

Se nøje på domænenavn

Hjemmeside-svindlerne bruger ofte domænenavne, der inkluderer et specifikt produkt, model, produktserie eller varemærke – det kunne fx være canadagoosesverige.dk. Det gør de for at få Google til at tro, at hjemmesiden er relevant for dig, når du googler ”Canada Goose”, hvilket giver siden en højere placering i listen over relevante søgninger. 

Hvis du selv indtaster hjemmesideadressen i browseren og derefter trykker enter, kan du også tjekke, om siden er snyd og bedrag: ændres domænenavnet vil det ofte være en god idé at holde sig langt væk fra hjemmesiden. 

Find CVR-nummeret

Alle danske virksomheder, der sælger på nettet, skal have et såkaldt CVR-nr., som skal være synligt i netbutikken. Langt de fleste falske hjemmesider har ikke et CVR-nr.

På https://datacvr.virk.dk/data/ kan du både se, om det oplyste CVR-nr. er registreret samt hvem, der ejer det. 

Din fortrydelsesret på nettet

Det er også værdifuldt at kende din fortrydelsesret, hvis du skal have byttet den gave, som du har købt online. Dette tema har vi skrevet om i et tidligere nyhedsbrev, som du kan læse her.