Tag trygt på ferie. Tæerne vil gerne være våde her i vinter – bare det er ikke er fra regn og slud, men derimod fra det lune havvand eller fra kanten af en pool. Vi danskere har de seneste år fået smag for at stikke af til varmen, særligt i januar og februar. Fibia giver dig her et par fif til, hvordan du ikke bliver snydt i junglen af rejsetilbud.

Få præcis, hvad du betaler for

Det er altid en god idé at tjekke internettet for gode tilbud. Der findes mange nyttige hjemmesider, hvor du kan søge og fx sammenligne flybillettens pris. Men det er ikke altid, at sammenligningssiderne, eller de såkaldte bookingportaler, indeholder den reelle pris. Du skal derfor sikre dig at der er taget højde for alle omkostninger, herunder skatter og gebyrer, før du kan sammenligne. Der kan nemlig være stor forskel på, hvad de forskellige tjenester har medregnet i billetprisen. Og mange af omkostningerne er skjult for dig helt frem til betalingspunktet. Her vil du måske opleve, at du skal betale ekstra for bagage, særlige ønsker til plads eller maden ombord.

Et godt sted at starte er hos flyselskabet. Hvad koster rejsen her? I mange tilfælde er den næsten identisk, men fordelen er, at du er langt bedre sikret ved at købe direkte. Bookingportaler udbyder og sælger flybilletter til dig på vegne af flyselskaberne. De har allerede købt billetten, som de så sælger videre. Du kan derfor risikere, at hverken bookingsiden eller flyselskabet kan eller vil hjælpe dig, hvis noget går galt. Det gælder fx. ombooking eller afbestilling. Det kan derfor være en god idé at skære det overflødige mellemled væk, særligt hvis prisforskellen ikke er stor.

Du skal selvfølgelig også sørge for at være sikker på nettet, når du bestiller. Det kan du være med Fibias sikkerhedspakke.

Fibias tjekliste til sikkert køb af rejser online.

Når du køber en vare online, har du sædvanligvis 14 dages fortrydelsesret. Men den regel gælder desværre ikke for køb af flybilletter. Mange flyselskaber tilbyder dog, at du kan fortryde dit køb i op til 24 timer. Der er derfor særlig god grund til at være omhyggelig ved online-bestillinger. Når du først har betalt, har du accepteret det, der står på flybilletten.

Bliv klogere på dine rettigheder ved flyrejser her.

  • Betal kun med Visa eller Mastercard. Et alm. Dankort giver dig ikke samme sikkerhed ved fx konkurser.
  • Undersøg hvordan du er stillet med dine private forsikringer. Nogle rejse- og flyselskaber tilbyder dig en særlig konkursforsikring. Den kan være helt overflødig, da vi i Danmark, i langt de fleste tilfælde, altid vil være dækket af Rejsegarantifonden.
  • Tjek at destinationen er rigtig – fx har Berlin og flere storbyer flere lufthavne. Penge sparet på flybilletten kan hurtigt sættes til i ekstra taxaregning eller togbilletter.
  • Husk at tjekke navnene er stavet rigtigt – Navne skal være angivet præcist som i passet. I værste fald kan et forkert stavet navn betyde, at du bliver afvist ved indtjekning.
  • Tjek også, at pasnumre er korrekte – det er samtidig en god anledning til at tjekke, at dit pas ikke udløber før eller mens, du er på ferie. Vær opmærksom på at flere lande kræver, at dit pas er gyldigt i mindst 6 måneder fra afrejse. Dette kan du få oplyst på det enkelte lands ambassade eller hos dit rejsebureau.
  • Tjek at eventuelle særlige ønsker er bestilt og betalt – Har du fx ekstra baggage, ønsker til vegetarmad og lign., kan det blive dyrt at rette efterfølgende.