Sådan gør du din computer mere effektiv – helt gratis

Internettet giver os et overflødighedshorn af gratis software og værktøjer, der kan gøre din computer til en arbejdshest. Har du tilmed en hurtig fiberforbindelse, ja, så kan du roligt kaste dig over de mange fristelser online. Her er nogle forslag til, hvad du kan kaste dig over.

 

Først til det gode råd

Gratis værktøjer og software vil ofte gerne registrere dig. Det gør deres udviklingsarbejde bedre, men også lettere at forsøge at sælge dig noget. Det kan derfor godt betale sig at være kritisk. Tjek altid udbyderens hjemmeside. Ser den mystisk ud eller har utroligt mange reklamer, et dårligt sprog eller en mærkelig internetadresse, kan det være et tegn på, at du skal udvise forsigtighed.

Mange websider med software kræver desuden et login, eller at du angiver dine e-mail-oplysninger. Men pas på med den automatiske mulighed for at logge dig ind med Facebook, Twitter eller Google. Det er langt nemmere at afmelde spam og ubudne e-mails – og desuden langt mere sikkert – hvis du benytter din e-mail og nyt et unikt password hver gang, du downloader fra nettet.

Gør din computer sikker

Det første stykke uundværlige software, som kan gøre livet lettere for dig, er et program til at huske dine mange passwords. Med LastPass eller LogMeOnce kan du teste om en passwordmanager er noget for dig. Prøv nogle stykker indtil du finder en brugerflade, som er intuitiv og nem for dig.

Er du ikke tryg ved at downloade programmer fra nettet og ønsker at beskytte dig anbefaler Fibia, at du benytter et godt antivirusprogram. Har du allerede en Chili-Cloud-løsning fra Fibia, er du godt kørende.

Det er heldigvis meget sjældent, men der kan desværre være programmer som ikke er opdateret eller tilpasset de nyeste udgaver af styresystemerne, eller måske indeholder alvorlige fejl. Det vil derfor altid være en god idé løbende at tage backup af både dokumenter og systemfiler.

Chili Cloud

Nu er du klar til opgradering

Listen over gratis software er uudtømmelig. Men vi har her gjort det lidt nemmere for dig. Her får du nogle bud på godt og gratis software:

Til den kreative

Med fotobehandling i GIMP får du en skarp konkurrent til Photoshop, og julens billeder kan du så siden hen gemme på Flickr, hvor du kan lagre de første 1000 billeder gratis. Skyder du video kan dine pletskud nemt og enkelt redigeres til færdige film med LightWorks. Er du kunstnerisk anlagt, er Krita et herligt tegneprogram. Vil du i stedet hellere optage eller redigere lyd til fx en podcast eller et demo-tape, skal du have fat i Audacity. Det kræver blot en god mikrofon.

Til kontoret og skolen

Der findes mange gode alternativer når det gælder kontorpakker: Google Docs, Libre Office og OpenOffice for blot at nævne nogle. Alle kan gemme og åbne Microsoft-dokumenter. Du kan derfor nemt samarbejde med venner og kolleger. Særligt relevant til fx markedsføring eller opslag på sociale medier, er Canva. Her finder du formater og skabeloner til et hvert formål. Alternativet er Adobe Spark. Men med den gratis udgave må du dog her leve med et Adobe-vandmærke på egne værker.

Til værkstedet

Er du på udkig efter software, som kan fintune og optimere din pc, er CCleaner et godt sted at starte. Uanset om du er på en Mac eller PC, så skal der nok blive gjort pænt rent, og du får mere plads på maskinen. Mangler du i øvrigt lagerplads kan du med fordel bruge vores Chili-Cloud-løsning eller en af de mange gratis lagerhoteller, som fx Dropbox eller Box.

Se om du kan få lynhurtigt fibernet

 

Prøv vores fibertjekker