Her kan du blive klogere på oprydning og reetablering af dit område

Reetablering - klik på emnet herunder for at læse mere.
Reetablering Aktiv Reetablering
Reetablering
 • DE MEST STILLEDE SPØRGSMÅL FOR REETABLERING

 • Hvor lang tid skal I arbejde på min vej?

  Det tager typisk 1-2 uger fra vi begynder at grave på en vej i et boligområde til vi er færdige.

  Når vi etablerer fibernet, graver vi en rende i den ene side af vejen. Den lukker vi normalt altid igen samme dag. Når vi lukker et hul i asfalten, skal vi først lægge et lag på og efter et par dage lægger vi det øverste lag på. Den gamle asfalt kommer vi og henter løbende, men vi vil gerne spare jer for alt for mange lastbiler på vejen og derfor samler vi nogle gange asfalt fra flere veje ad gangen.

  Ved vejkryds og på hjørner kan vi have brug for at lade et hul stå åbent i lidt længere tid fordi vi skal bruge det på de næste veje. Vi spærrer det selvfølgeligt forsvarligt af, men skulle afspærringen være blevet flyttet eller væltet, så kontakt os – så kommer vi så hurtigt som muligt og ordner afspærringen.

 • Risikerer jeg at blive ”gravet inde”, så jeg ikke kan komme ud med min bil?

  Når vi skal forbi din indkørsel, tager det typisk 1-2 timer fra vi går i gang til vi er færdige foran din indkørsel. Holder der en bil hos dig, banker vi på og spørger, om du skal ud. Opstår der et akut behov for at komme ud, lægger vi en plade på, så du kan få din bil ud på vejen.

 • I har gravet og rodet i min have – bliver det pænt igen?

  Nogle gange kan vi skyde fibernettet helt ind til dit hus, men det kan ikke altid lade sig gøre – det skyldes sikkerhedsmæssige forhold omkring blandt andet el, gas og fjernvarme. Når vi er nødt til at grave i din have, lægger vi fliserne pænt igen og sår græs, hvor det er nødvendigt.

  Vi kan komme til at lave små skader på din hæk og dine planter, fordi vores maskiner afgiver meget varme. Normalt kommer hækken fint igen, men skulle den ikke gøre det efter en periode, kommer vi med en ny hækplante.

 • Hvordan bliver arbejdet på vej og fortov godkendt?

  Inden vi går i gang, kommer vi og kigger på vejen og ser hvor der er andre installationer – for eksempel vand, fjernvarme, gas og el – på den baggrund søger vi kommunen om en gravetilladelse. I den forbindelse tager vi billeder af vej og fortov.

  Når vi er færdige, kommer vi og gennemgår vejen og sikrer, at den er efterladt som vi overtog den. Den kommunale vejmyndighed har altid mulighed for at tage med på inspektion.

  Der går typisk cirka tre måneder fra vi er færdige, til vi inspicerer så vi kan rette op på eksempelvis sætningsskade i asfalt og fliser. Ved denne gennemgang sørger vi også får at bortskære eventuelle rødder, så mere græs og fjerne småsten.

 • Hvilken garanti er der på vejen og fortovet

  Vejen gennemgås efter et og efter fem år. Skulle der opstå sætningsskader eller lignende i den periode, skal du kontakte kommunen, der er vejmyndighed. Hvis der er skader på vej og fortov, så reparerer vi dem.

 • Jeg synes, der er sætningsskader og arbejdet er dårligt udført – hvad gør jeg?

  Mens vi graver skal du kontakte os eller henvende dig direkte til entreprenøren, der går på vejen.

  Er der skader eller mangler på din grund, skal du kontakte os.

  Ser du skader på et senere tidspunkt og efter vi har gået det igennem efter cirka tre måneder, skal du kontakte den kommunale vejmyndighed.

 • Hvorfor graver I i min side af vejen, når jeg ikke har bestilt fibernet?

  Fibernettet i vejen skal kunne forsyne alle husene med fibernet – så når det ligger i vejen, kan du senere få det lagt ind i huset, hvis du vil.

 • Hvorfor skal der stå et kabelskab ud for min grund?

  Kabelskabet står altid på offentligt areal og er placeret efter aftale med den kommunale vejmyndighed. Vi forsøger at sætte det der, hvor der i forvejen står skabe til for eksempel el og telefoni og som regel er det i skel mellem dig og din nabo – men sådan er det ikke altid. Skabet fungerer som fordeler til mange huses fibernet.

 • Hvorfor bliver ikke alle fortovsfliser rettet op nu i er i gang med reetablering?

  Vi efterlader fortov og vej i samme stand, som da vi gik i gang. Hvis der er to række fortovs fliser og vi har løftet den ene række, lægger vi dem på plads, så de passer med den anden række.

  Læs mere
 • Hvorfor er det vanskeligt at grave, når det regner meget?

  Når jorden er meget våd, står der vand i de render, vi graver til fiberkablerne. Jorden falder nemmere sammen, når den er våd, og det tager derfor længere tid at grave og at sikre, at gravearbejdet bliver udført pænt og forsvarligt. 

  Det bliver også vanskeligt at reetablere ordentligt, når jorden er meget våd. Jorden kan ikke stampes hård, som når den er tør, og fx kan det være vanskeligt at lægge fliser ordentligt på plads. 

   

  Læs mere

Fandt du ikke et svar på dit spørgsmål, så indtast din forespørgsel i søgefeltet i toppen af siden ↑

Oplever du problemer med oprydning og reetablering, så skriv til os på reetablering@fibia.dk.