Vokseværk hos Fibia

2019 blev rekordår for Fibias udrulning af fibernet. 70.000 husstande har fået mulighed for fibernet, resultatet af den primære drift er vokset næsten 50% og 40.000 nye kunder kom til.

Årets driftsresultat (EBITDA) blev på 240 millioner kroner mens det samlede resultatet for 2019 landede på et underskud på 49 millioner kroner.

Alt i alt et meget tilfredsstillede resultat, når man investerer omkring 1 milliard kroner om året i at opbygge en helt ny infrastruktur, lyder det fra administrerende direktør Casper Holst-Christensen:

- Vi er nærmest foran vores plan på alle parametre. Vi ruller infrastrukturen ud hurtigere end vi havde turde håbe var muligt, vi har flere kunder end vi havde forventet og vores drift udvikler sig meget hensigtsmæssigt, siger han og henviser til, at alt overskud investeres i endnu mere udrulning af fibernet.

Fibia har på få år halveret sit underskud og samtidig etableret en infrastruktur, der genererer indtjening de næste 40-50 år.

Sund forretning

Fibia har allerede solid vækst i de sorte tal på den driftsmæssige bundlinje, men hvornår der samlet kommer overskud i forretningen afhænger i høj grad af udrulningshastigheden, forklarer Casper Holst-Christensen;

- Der er et kæmpestort behov for hurtigt og stabilt internet. Derfor investerer vi en milliard kroner om året i at udrulle fibernet og det kan selvfølgelig aflæses i regnskabet. For os er det vigtigere at bygge en langtidsholdbar infrastruktur, end at generere overskud her og nu, fastslår han.

Med tilgangen af 40.000 kunder i 2019 nåede kundebasen op på 160.000 i regnskabsåret.

Fibernet til alle

I efteråret 2018 offentliggjorde Fibias ejere – de andelsejede energi- og fibernetkoncerner NRGi og SEAS-NVE – en ambition om, at alle 640.000 husstande i de to selskabers forsyningsområder, skal have tilbudt 1 Gb/s inden 2023.

I Region Sjælland har omkring 290.000 familier og virksomheder i dag mulighed for at benytte Fibias fibernet. I Østjylland har cirka 135.000 familier og husstande den mulighed mens der i Nordsjælland og Hovedstadsområdet er cirka 80.000.

Fra 2021 bliver Fibias net åben for andre leverandører, så den enkelte kunde kan vælge andre indholdsleverandører end Waoo. Fibia ejer 45 procent af Waoo og Waoo er for 9. år kåret som Bedst i Test.